reklama

Výživa pre like-ov

Čo je to výživa? A prečo by sme to mali vedieť? Toto je článok, ktorý nám jednoduchým a sviežim spôsobom pomôže pochopiť, ako to v našom tele funguje a čo naše telo potrebuje pre svoje aktívne, pohodlné a zdravé fungovanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Výživa

Výživa. Čo je to vlastne výživa. Výživa je zjednodušene povedané to čo jeme, aby sme žili. To znamená, že nežijeme preto aby sme jedli, ale jeme preto aby sme nechlastali na prázdny žalúdok. Odborne vzaté, ako nás učia naši múdri učitelia, je ale výživa súbor biochemických procesov ktorým organizmus prijíma organické a anorganické látky z vonkajšieho prostredia nevyhnutné pre život. V širšom zmysle je výživa náuka o stránkach látkovej výmeny, najmä o príjme živín, ich premene a ich využití. Teraz si povieme o aké živiny ide. Rozdelíme si ich na makronutrienty a mikronutrienty. Makro a mikro. Určite viete rozdiel. Makro znamená, že príjem týchto živým sa u človeka pohybuje v desiatkach až stovkách gramov (v extrémnych prípadoch, predchádzajúcim extrémne premeny – až v kilogramoch) denne. Mikro znamená, že ich príjem sa pohybuje v niekoľkých mikrogramoch(niekedy aj menej) denne. Medzi makroživiny počítame BIELKOVINY(proteíny), SACHARIDY (resp. uhľohydráty, glycidy alebo cukry) a TUKY (lipidy, mastné kyseliny). Mikroživiny sú najmä vitamíny, minerály a stopové prvky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sú to bielkoviny? Bielkoviny sú samozrejme všetko čo je biele, Čiže biela ryža, biele pečivo, biela čokoláda.. alebo aj nie. V skutočnosti: Bielkoviny alebo proteíny sú vysokomolekulárne prírodne látky, ktorých základ tvorí jeden alebo viac reťazcov zložených z jednotlivých aminokyselín, spojených peptidovými väzbami. Bielkoviny zastávajú v orgazme, rovnako ako aj v organizme pestrú paletu funkcií a podobne ako iné biomakromolekuly, sú pre život esenciálne – čiže nevyhnutné. Sú dôležité pre energetický metabolizmus, bunkový cyklus, transportné mechanizmy, imunitu, bunkovú signalizáciu, majú regulačné aj stavebné funkcie. Zdroje bielkovín zväčša delíme na živočíšne (mäso, mlieko, vajcia..) a rastlinné(sója, strukoviny..)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sú to sacharidy? Sacharidy resp. cukry sú mňamky, resp. organické zlúčeniny zložené z uhlíka (C), vodíka (H) a kyslíka (O). Delíme ich na monosacharidy(glukóza, fruktóza), oligosacharidy (laktóza, sacharóza, maltóza) a polysacharidy celulóza, škrob, glykogén). Hlavnou funkciou sacharidov v organizme je, že slúžia ako zdroj energie pre svalovú prácu a činnosť mozgu. (Optimálne je, keď využívame oboje v rovnakej miere, pozn. autora)

Vysoký príjem sacharidov najmä tých jednoduchých je pre organizmus nežiaduci, najmä ak tento príjem nie je sprevádzaný adekvátnym výdajom.

Sacharidy sa delia aj podľa tzv. glykemického indexu, ktorý nám hovorí ako rýchlo sa sacharidy trávia a vstrebávajú a do akej miery tým ovplyvňujú vylučovanie inzulínu (čo je hormón zodpovedný za reguláciu cukru v krvi).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sú to tuky? Ako sa vyjadrila jedna moja klientka: tuky sú hovädá, ktoré obaľujú moju inak peknú riť. Inak sú to zložené štruktúry, ktoré pozostávajú z reťazcov mastných kyselín Tuky môžeme rozdeliť jednak na rastlinné a živočíšne a jednak na nasýtené, nenasýtené, a tzv. trans tuky). Tuky sú :

  • zdrojom energie

  • sú súčasťou všetkých bunkových membrán

  • pomáhajú zužitkovať v tukoch rozpustné vitamíny: A, D a E

  • obklopujú a teda aj chránia dôležité životné orgány

  • chránia telo pred stratou vnútorného tepla

  • niektoré druhy zásobujú telo esenciálnymi mastnými kyselinami nazývanými aj omega kyseliny (kys. linolová, kys. linoleová a kys. arachidonická), ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť a musí ich prijať z potravy

  • fungujú protizápalovo

Esenciálne mastné kyseliny sú polynenasýtené Omega-6 a Omega-3 mastné kyseliny, ktoré ľudské telo nevytvára a je nútené ich získavať v potrave. Slúžia na produkciu chemických prenášačov (látok podobných hormónom), ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu i očí. Majú blahodarný účinok na pamäť a udržiavanie dobrého duševného zdravia. OMEGA-3 (ω-3) mastné kyseliny sú predovšetkým v rybom tuku (tučné ryby ako losos, sleď, makrela, sardely alebo sardinky), ale aj v semienkach ľanu, konope a vo vlašských orechoch. Prirodzenými zdrojmi mastných kyselín skupiny OMEGA-6 (ω-6) sú zelenina, ovocie, orechy, olej z ľanových semienok, olej zo semienok čiernej ríbezle, olej z boráku lekárskeho a olej z pupalky dvojročnej. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj u zdravých ľudí je často veľký nedostatok omega-3 tukov a zároveň nerovnováha medzi tukmi typu omega-3 a omega-6. Mnohé výskumy poukazujú na to, že nedostatok tukov typu omega-3 má veľkú spojitosť s rastom civilizačných ochorení, hlavne so srdcovo-cievnymi ochoreniami, artritídou, obezitou, depresiami a schizofréniou. Ale samozrejme aj v týchto odporúčaniach je aj v odborných kruhoch často krát schizofrénia, čo nám spôsobuje vyššie uvedenú depresiu, aj napriek tomu, že dodržiavame nižšie uvedený milenecký pomer medzi omega 3 a omega 6 (a to už nehovorím o omega 9). Mnohé z (nie len) nízkotučných diét sú nebezpečné pre nedostatok omega-3. Ideálny pomer medzi omega-6 a omega-3 sa pohybuje v rozmedzí od 6:1 do 3:1. Väčšina ľudí konzumuje tieto nenasýtené mastné kyseliny v pomere 10:1 až 20:1 (výrazná, pre zdravie nepriaznivá prevaha omega-6)

Mikronutrienty

Vitamíny a minerály sa zúčastňujú takmer všetkých biochemických reakcií, podieľajú sa na metabolizme cukrov, tukov i bielkovín. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú bojovať proti chorobám a alergiám, odstraňujú únavu a sú dôležité pre krásu a duševnú pohodu. A teraz si ich v pohode trocha predstavíme:

Naše maličké no šikovné vitamíny a minerály sa vo forme koenzýmov aktívne zúčastňujú metabolizmu živín, napr. metabolizmu sacharidov a škrobov - vitamíny B-komplexu ako: B1, B2, B6, a niacín. Tiež sú nevyhnutné pre rast a obnovu nových tkanív, kostnej hmoty a kolagénu (C, D, B6, K1, Ca, Mg), krvotvorbe (B6, B12, kys.listová, vitamín C, E a Fe), pre dobrý vývoj centrálnej nervovej sústavy (kys. listová), svalovej hmoty (vit.E), a takisto sú nevyhnutné pre udržanie telesných funkcií ako dobré videnie (vit. A, beta-karotén), krvnej zrážanlivosti (vitamín K), posilnenie imunitného systému (vit.C a E, selén, zinok), prevencii a podpornej liečby niektorých ochorení, ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb - antioxidačné vitamíny (vit. E, C, beta-karotén, selén) prevencia a liečba osteoporózy (Ca, Mg a vitamíny zúčasňujúce sa metabolizmu vápnika - C, B6, K1 a D3)

Podľa toho ako sa vitamíny chovajú a vstrebávajú ich delíme na:

rozpustné v tukoch - vitamín A (a provitamín A), vitamín D, E, K (telo si ich dokáže uložiť do zásoby)

rozpustné vo vode - vitamín C a hard rocková skupina vitamínov B-komplexu (vitamín B1, B2, B6, B12, niacín, kyselina pantoténová, kyselina listová a biotín) (telo si ich nedokáže uložiť - musia sa priebežne dopĺňať)

Pre ľudský organizmus je z hľadiska tohto delenia podstatné, že vitamíny rozpustné v tukoch sa ukladajú v organizme a ich zásoba vydrží niekoľko týždňov až mesiacov, zatiaľ čo vitamíny, rozpustné vo vode (až na výnimku - vitamín B12), sa v organizme neukladajú do zásoby, ich aktuálny prebytok sa vylučuje močom a musí byť preto priebežne doplňované.

Minerálne látky sú látky anorganické. 

Podľa množstva, ktoré telo potrebuje, je delíme na minerály a stopové prvky. Udržujú v organizme stále vnútorné prostredie, regulujú, aktivujú a kontrolujú metabolické procesy a sú dôležité pre vedenie nervových vzruchov. Organizmus negatívne ovplyvňuje nedostatok, ale aj nadbytok minerálnych látok. 

Najznámejšie a pre športujúcu verejnosť rozhodujúce minerály sú:

Vápnik, Horčík, Sodík.

Ďalej sú to samozrejme tiež nevyhnutné:

Zinok, Selén, Jód, Železo, Síra, Fosfor, Chlór, Kremík, Meď a iné

Zatiaľ toľko, a nezabúdajte, že: „Zato že sme na žive, vďačíme aj výžive.“ Koniec citátu, Amen.

Marek Namešpetra

Marek Namešpetra

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Osobný fitness trener a výživovy poradca, amatérsky spisovateľ, príležitostný zabávač, fitmejker rovnako ako vtipmejker. Extrovertny introvert. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu